JOSH HYDE – INTO THE SOUL

 

 “ A direct route right to where the album title suggests… “

Singer-songwriter/gitarist Josh Hyde is in Baton Rouge, Louisiana geboren. Rond zijn zevende verhuisde hij met zijn familie naar New Orléans. Dit was maar voor enkele jaren, maar lang genoeg om muzikaal een stempel op hem te drukken. Daar schreef Josh zijn eerste nummers. Op zijn elfde speelde hij al gitaar en schreef hij “Mississippi Bridge”, een zeer persoonlijk hoogtepunt dat op zijn solo debuutalbum ‘The Call of the Night’ [2016] staat. Het album werd geproduceerd door Joe V. McMahan, die ook met o.a. Webb Wilder, Mike Farris en Sarah Potenza in de studio heeft samengewerkt.

Hyde dompelde zichzelf onder in de blues in de nachtclubs van Baton Rouge en, als hij vijftien was en kon rijden, trok hij naar Taddy’s Blues Box (de muziek club van Tabby Thomas) om er ’s avonds mee te kunnen jammen. Rond zijn twintigste speelde hij vaak op privéfeesten en was hij erg populair in het festivalcircuit in Louisiana. Hyde werd verliefd op slide-gitaar nadat hij Sonny Landreth -hij is ook afkomstig uit (zuidwest) Louisiana- had gehoord. Landreth is te horen op “Offshore” dat op Hyde’s debuutalbum staat en kenmerkt Hyde “The Call of the Night” als funky, atmosferisch en soulvol.

“ I always wanted to do an analog recording, work on reel-to-reel.. ”

Josh Hyde wou al langer een analoog album maken. Toevallig hoorde Joe V. McMahan dat de producer van Robert Plant een 24-sporen analoge machine verkocht. De machine werd uiteindelijk gekocht en het album opgenomen. Het resultaat was een ander geluid, dat Hyde omschrijft als "menselijk en onvolmaakt".

In de band die met Josh Hyde samenwerkte, zit drummer Derrek Phillips, die van onschatbare waarde is als hij Hyde's aanstekelijke grooves moet ondersteunen. Dit blijkt in nummers als bv. “Call My Name”, dat Hyde typeert als “Nashville-funk”. In "Rocking Chair", de opener zorgt pianist Jimmy Wallace (Joe Walsh), hij is afkomstig uit Schreveport, LA, voor het kenmerkende ritme en het juiste “Louisiana” gevoel, wat er daarna ook in het uitbundige nummer ”Smile” zit. Hyde schreef “Smile” na een uitstap naar Nashville. “Extra” muzikanten in dit nieuwe project zijn verder onder meer bassist Ron Eoff en pedaal-steelgitarist Chris Lippincott. te staan.

‘Into the Soul’ is een fiftyfifty mix van recentere nummers en nummers die Hyde in de afgelopen jaren geschreven heeft. ”For You I Ache” en ”Lover’s Curse” lijken me een heel persoonlijk nummers en ”The Edge of Love” is funky, atmosferisch en voelt aan alsof je voor een spiegel staat. De vreemde eend in deze Josh Hyde bijt is ”Can’t Let Go”, dat kan worden beschouwd als een FM-mainstream, Tom Petty-achtige soort van vibe. Het bijna radio-nummer wijkt duidelijk af van de rest van het album.

“Down on Bourbon Street” is een nummer over een ontmoeting in het French Quarter in New Orléans, in de titelsong ”All You Need Is Soul” wandel je in Catfish Town”, downtown NO en, in ”Reasons Why” de afsluiter, is het de slide gitaar die alle gevoelens verwoordt.

Op ‘Into the Soul’, het nieuwe album van Josh Hyde, staat centraal Hyde’s expressieve zang en gepassioneerde karakter, wat zich in zijn songwriting vertaalt. ‘Into the Soul’ is een album waarin de nummers voor zichzelf spreken en daarom direct naar het hart worden geleid.

“ Central on ‘Into the Soul’, Josh Hyde's new album, are Hyde's expressive vocals and passionate character, which are reflected in his songwriting. ‘Into the Soul’ is an album in which the songs speak for themselves and led directly to our hearts… “ – ESC for rootstime.be

Eric Schuurmans

Releasedata: 26/04/19

Album track list:
01.”Rocking Chair” - 02.”Smile” - 03.”For You I Ache” - 04.”Lover’s Curse” - 05.”The Edge of Love” - 06.”Can’t Let Go” - 07.”The Key” - 08.”Down on Bourbon Street” - 09.”All You Need Is Soul” - 10.”Call My Name” - 11.”Reasons Why” – Songs by: Josh Hyde © 2019 – Produced by: Joe V. McMahan

Album line-up:
Josh Hyde: vocs, guitar, vibraphone / Joe V. McMahan: guitar, vibraphone / Ron Eoff: bass / Derek Phillips: drums, percussion / Jimmy Wallace: organ, piano, keys / Chris Lippincott: pedal steel

Discography JOSH HYDE:
Into the Soul [2019] | The Call of the Night [2017] | The Green Room, by Josh Hyde & The Hitchhikers [2013] | The Edge of Love [2009] | 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby